Blijf altijd op de hoogte

De laatste nieuwtjes uit de wereld van Boers & Co.

label

Van de nieuwste machines tot innovatieve oplossingen; Boers & Co is voortdurend in beweging op zoek naar het beste resultaat. Wij werken volledig transparant en delen onze kennis en ervaring graag. Lees daarom onze nieuwsberichten en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Afstudeerstage Leidse instrumentmakers School in Leiden

Inleiding

In de afgelopen vijf maanden is er intern gewerkt aan een proces verbetering voor de Boers & Co Precisie Mechatronics divisie. Het project valt onder de leiding van Ferry Onstenk en werd uitgevoerd door afstudeerstagiair Max Berbée. Tijdens dit project word er één module ontworpen zodat een handmatig proces kan worden omgezet naar een geautomatiseerd proces. Deze module perst bronzen filterschijven (fritjes) in plastic mallen die centring washers heten. Na de loop van het project zal het werkende prototype in het bedrijf worden gezet zodat werknemers van de afdeling de machine kunnen gebruiken om de deze fritjes automatisch te persen.

Doelstelling

Het project richt zich op het automatiseren van een proces. Uiteindelijk is het doel om met het prototype manuren te besparen en de productie snelheid te verhogen. De fritjes zijn halffabricaten die gemonteerd worden in het voetstuk van het filter. Dit filter kan diverse soorten dragergas voor gasanalyses filteren. In de polycarbonaat buis boven het aluminium onderdeel bevindt zich een glazen indicatiebuis. Hier gaat een indicatiemiddel in. Tussen de glazen en kunststof buis zit ruimte voor absorbtiekorrels. Doordat deze absorbtiekorrels zich voornamelijk binden met aanwezige stoffen zoals zuurstof en koolstof, is het uiteindelijk gasvormig monster beter te analyseren.

Leidse instrumentmakers School

Zoals in de inleiding is verteld is het project uitgevoerd door Max Berbée (20), een afstudeerder aan de Leidse instrumentmakers School in Leiden. Deze opleiding leidt studenten op tot Research Instrumentmakers. Met deze titel bedenk, ontwerp en maak je precisie-instrumenten van harde materialen, zoals o.a. metaal en kunststof. Het gaat om prototypes die nodig zijn voor wetenschappelijk onderzoek, de hightechindustrie en de lucht- en ruimtevaart.

Proof of priciple

Voor Boers & Co en de LiS is het gewenst dat er een opstelling wordt gemaakt waaraan te zien is dat het concept werkt. De proof of principle bestaat uit twee onderdelen: Het persgedeelte en de automatische toevoer. Tijdens de derde projectfase is er uitbundig getest om te zien of de opstelling werkte, maar ook of de werknemers van Boers & Co Precision Mechatronics met het product om konden gaan. Hieruit konden we concluderen dat het persgedeelte zonder moeite het werk overneemt van de werknemer. De automatische toevoer gaf in het begin een aantal moeilijkheden qua soepelheid. Tijdens de vierde projectfase is er o.a. gekeken naar deze moeilijkheden en mogelijke oplossingen hiervoor en is het project geëvalueerd.

Hoe nu verder?

Het plan is dat de opstelling gebruikt gaat worden door de werknemers van het team en dat in de toekomst het product uitgebreid gaat worden. Dit houdt in een automatisch systeem dat de bronzen filterschijven plaatst in de centring washer voordat ze worden geperst. Als dit eenmaal is gebeurd is het gehele proces geautomatiseerd.

Mijn ervaring

Tijdens deze stage heb ik veel geleerd over het mechaniseren van montagehandelingen en de vele details welke hierbij komen kijken. Ik heb het dan ook als zeer prettig ervaren dat ik met mijn vragen direct bij mijn begeleider of collega’s terecht kon. Het is dat ik verder wil studeren na de LiS, anders had ik zeker bij Boers & Co willen blijven werken. De vele mooie projecten die ze hier hebben zijn gaaf en zijn altijd direct van toepassing en van nut in het bedrijf.

– Max Berbée